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Ces brioches romaines fourrées à la crème vanillée sont de vrais petits nuages gourmands.

Prune pie
Recette

Plum tart

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Christophe Loeffel

«Pâtissier de l'année» 2021, le jeune homme réalise de magnifiques desserts à la Maison Décotterd. Au gastro, mais aussi au Bistro et au lounge! Ou quand la haute pâtisserie se rend accessible.

Ingrédients
 
Préparation

Ingrédients

Dough

250g flour

125g butter

1 egg 

2g salt 

5g sugar

 

Caramelized prunes

100g prunes

30g sugar 

Prune alcohol

 

Double cream whipped cream

125g cream 

70g double cream 

18g sugar

½ tsp cinnamon powder

Préparation

Dough

  1. Mix the flour and the butter with your hands. Once the mixture is a sandy texture add the egg, then salt and sugar. Once the dough is homogeneous, put it into the refrigerator. Add a little water if dry.
  2. Roll out the dough to 3 mm thickness and chill. Form the tart and place it in the freezer.  
  3. Prick the bottom of the pie with a fork. Sprinkle some almond powder. Add prunes. Sprinkle with sugar and cinnamon. 
  4. Bake at 170° C for about 25 minutes in a ventilated oven. Remove the tart and unmould while still warm.

 

Caramelized prunes

  1. Cut the prunes, fry them and flame them with prune alcohol.

 

Double cream whipped cream

  1. Whip the cream with the double cream, sugar and cinnamon until you get a nice whipped cream, not too firm. Put in a piping bag and fill the tart.  
  2. Finish with pieces of raw plums. Decorate with flowers and mountain herbs
Christophe Loeffel
Mots-clésdessertsChristophe LoeffelPâtissier de l'année
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